Elért minket a Csapatépítés káosza: 

A csapatépítés fogalma manapság eléggé megviselté vált. Legtöbb helyszín csapatépítőnek hívja magát, a kocsmáktól a szabaduló szobákig.

De vajon ezek az önjelölt „szakik” és programjaik valóban fejlesztik a csapatodat, vagy csak elfecsérelt idő és pénz lesz?

Most fényt derítünk arra, hogy ki mire jó és mivel kalkulálj, ha csapatépítést szervezel.

Egyik vállalati csoport élményalapú csapatépítést indult el keresni, de csak amatőr gagyizást talált…

A káosz forrása:

Egysíkúság és Túlkínálat: Rengeteg helyszín kínál csapatépítő programokat, amelyek sablonos, egymást utánzó, unalmas és nem a csapat egyéni igényeihez igazodik, így minőségi programot nem nyújtanak. A végeredményt valójában a hatástalanság jellemzi. A programok nem feltétlenül érik el a kívánt célt, nem fejlesztik a csapatmunkát, a kommunikációt, vagy a problémamegoldó képességet.

És mit viszel innen magaddal?

Ezeken a helyeken a csupán „nem unatkoztunk, amig ott voltunk” érzéssel tudjátok lezárni az eltöltött napot.

Ami még ezt erősíti, hogy sok olyan csapatépítést kereső cég táplálja ezt a káoszt, akik nem rendelkeznek kellő tudással a csapatépítéssel kapcsolatban, ezért könnyen becsaphatják őket az „ál csapatépítő” szereplők. Így akiknek nincs meg az ehhez szükséges adataik és forrásaik, azok sajnos ösztönből indulnak meg a csapatukkal, tudatosság nélkül.

Ennek következtében a piac tele van silány minőségű programokkal, amelyek nem érik el a kívánt célt, sőt, akár kárt is okozhatnak a csapatban.

Esetleg TE is érezted már ezt a Trollkodást?

Esetleg fel is tudod idézni, hogy mitől volt gagyi?

Léteznek olyan vállalatok, munkahelyek és cégek, ahol a csapatépítő programokat pusztán éves rutinból szervezik meg, anélkül, hogy valódi célokat tűznének ki, vagy mérnék a programok eredményességét. 

Alacsony belépési korlátok:

Az „akármilyen” csapatépítő program nem igényel szakértelmet. Ez oda vezet, hogy sok csapatépítőnek hívott helyszín,  – akik cégeket akarnak behúzni –  belevágnak ebbe a tevékenységbe, oly módon, hogy nem feltétlenül van meg a szükséges tudásuk és tapasztalatuk a csapatok működéséről. Ami erre ráerősít, hogy hiányzik a kontroll, mert jelenleg nem létezik értékelhető kontroll a csapatépítő piaci szereplők felett. Ez azt jelenti, hogy bárki szabadon hívhatja magát csapatépítőnek, még akkor is, ha nem rendelkezik a szükséges képességekkel. A másik oka az „ál csapatépítőknek” a könnyen létrehozható marketing trükkök: így az „ál csapatépítő” szereplők gyakran hatásvadász marketing trükkökkel csábítják magukhoz a cégeket. – Ígérnek olcsó árakat, filmcímek mögé rejtett dedós programokat, és persze ezeket prémium szintre emelik a fantasztikus stock fotókkal.

Pár tipp, Tedd fel ezeket a kérdéseket:

– Legelső kérdés a csapatodnak tedd fel: határozzátok meg a csapatépítő program céljait, mielőtt elkezdenéd a keresését. Ez segít leszűkíteni a lehetőségeket, és olyan minőségű programokat találni, amelyek illeszkednek a csapat igényeihez.

– Kérdezd meg a helyszínt és a szervezőket, hogy mennyi tapasztalatuk van csapatépítő programok szervezésében és lebonyolításában. Kérdezd meg, hogy milyen típusú programokat szerveztek a múltban, és milyen méretű csoportokkal dolgoztak.

– Bátran kérdezz rá, hogy rendelkeznek-e valamilyen releváns képesítéssel vagy tanúsítvánnyal. Vannak-e szakképzett facilitátoraik vagy oktatóik?

– Ha lehetséges, személyesen találkozz velük, mielőtt döntést hozol. Tudom… „nincsidőmésonlineismegyblabla”…. de a lényeg így fog kiderülni, egyszóval ismerd meg a csapatot, és dolgoztasd meg a megérzésed!

Összegezve ne félj kérdéseket feltenni. Nincs rossz kérdés, csak benézett program.

Minél többet tudj meg a helyszínről és a szervezőkről, annál jobb döntést hozhatsz.

mondd el, hogy mi az amiben szívesen vennéd a segítségünket. A problémádhoz leginkább illő MEgoldással hamarosan keresni fogunk:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
vacsoracsata-indoor-csapatepites

Indoor Csapatépítés

azaz beltéri, tréninghelyszínen, akár konferencia termen belüli élményprogram, ahol leggyakrabban workshopot, vagy élményprogramot, konferenciát, akár fejlesztő és problémamegoldó tréninget tartunk. Előnye, hogy nem időjárás és évszak függő, így a csoport kényelmét könnyebb biztosítani, valamint a csoport komfort és jutalomérzetét jól lehet növelni a rendezvényhelyszín adottságaival. Az indoor csapatépítés középpontjában „itt és most” élmények állnak, ami a csapaton belüli élmények személyes megélésére irányul. Erre jellemző még a csoportdinamikai tréning ahol a csapattagok figyelme nem a dologszintű szempontokra éleződik ki, hanem a csoportbeli kapcsolatok személyes viszonyszintű megtapasztalására irányul.

Megnézem az beltéri programokat
kartonauto-csapatepites-verseny

Outdoor Csapatépítés

azaz kültéri csapatépítés, ahol szabadtéri élményekkel dolgozunk, a munkahelyi környezettől távol, egy kiválasztott külső helyszínen. Az élményekkel való tanulást, azaz az élménypedagógiát felhasználva a csapatépítés gyakorlatai a cél és a szabályok ismertetésével kezdődik, estekben kitalált, akár a vállalatra jellemző kerettörténettel. A gyakorlatok és a élményfeladatok rendkívül sokszínűek lehetnek. Így a kültéri (outdoor) csapatépítés tartalmazhat fizikai kihívást pl. kalandpályát, amit a csapatunkkal és egyénileg is meg kell oldani, de lehet szó ügyességi, illetve készségfejlesztő gyakorlatról is. A készségfejlesztő élményfeladatok legtöbbször konfliktusos helyzet megoldását érintik, ahol a megfelelő kommunikáció készség, a bizalom, az odafigyelés, illetve a csoportdinamikája segíthet a cél elérésében. Itt a csapattagoknak a feladadok megbeszélése mindig csoportszinten történik, ezért rendkívül fontos minden élményprogram sikerességéhez az együttműködés.

megnézem a kültéri csapatépítő programokat