Sokat hallottál már a csapatépítésről, de nem tudod, hogy valójában a cégednek szüksége van-e rá?

Cégvezetőként te is azon gondolkozol, hogy érdemes-e beruháznod csapatépítő tréningre? Már sok mindent megpróbáltál, de a munkatársak hatékonyságát nem tudtad megfelelő mértékben növelni? Akkor olvasd el, miről szól pontosan a csapatépítés.

Csapatépítés

A csapatépítés nem azonos a céges tréningekkel, annak ellenére, hogy mindkettő célja a hatékonyság fejlesztése. Ezt azonban ez a kétféle tevékenység különböző dolgokra fókuszálva igyekszik elérni. A céges tréning célja lehet a szakmai tudás fejlesztése vagy továbbképzés a munkatársak számára. A csapatépítés viszont az emberi kapcsolatok fejlesztésére koncentrál, hogy a csoportból végül csapat váljon. A kétféle tréning különbségeiről ide kattintva olvashatsz többet.

A csapatépítés olyan tevékenységek gyűjtőneve, amelyek célja a társadalmi kapcsolatok fejlesztése és a csapaton belüli szerepek kialakítása, tisztázása, megerősítése. Ezek a foglalkozások felszínre hozzák azokat a személyes problémákat, amelyek a csoporton belüli tagok között alakultak ki. Ezek a problémák nagy mértékben csökkentik a munkavégzés hatékonyságát, mivel a figyelem a munkáról átkerül a személyes konfliktusokra. Amint ezek a gondok felszínre kerülnek, kezelni is lehet őket. Ez is célja a csapatépítésnek, hiszen a különböző feladatok együttműködést követelnek meg a résztvevőktől.

A szervezetfejlesztés egyik alapja a csapatépítés, hiszen a cél a teljesítmény javítása egy csapat-alapú környezetben. Ez nem csupán a munkahelyi körülményekre igaz, hanem sportcsapatokra, iskolai osztályokra vagy akár egy repülőgép személyzetére is.

Nézzük át részletesebben, miről is szól a csapatépítés, mire nyújt megoldást!

A csapatépítés fajtái

Csapatépítés tekintetében több csoportot is elkülöníthetünk egymástól, attól függően, hogy milyen helyszínen tartjuk meg a foglalkozást.

A csapatépítés két fő csoportja:

Csapatépítés

Indoor csapatépítés

Indoor, vagyis beltéri csapatépítésről van szó. Ahogy a nevéből is látszik, ez olyan programokat jelent, ahol a foglalkozás beltéri helyszínen van. Ezeknek a beltéri csapatépítőknek az az előnye, hogy akár a cég irodájában is meg lehet szervezni, illetve rossz idő esetén sem gátolhatja meg semmi a megvalósítást.

Outdoor csapatépítés

Outdoor, vagyis kültéri csapatépítés. Ebben az esetben a csapatépítő programok szabadtéren valósulnak meg, különböző szabadtéri elfoglaltságokkal lehet őket kombinálni. Előnye, hogy ha a cég tagjai amúgy is sokat ülnek az irodában, akkor már az egy nagy örömforrás lehet, hogy kimozdulhatnak onnan. Emellett a természetben könnyebben is lehet feltöltődni, így ennek a típusnak is jócskán van előnye.

Persze egyik variáció sem zárja ki a másikat, kombinálhatók is, ugyanis vannak olyan programok, melyeket kültéren és beltéren is egyaránt meg lehet tartani. De ha úgy érzed, cégednek minden segítségre szüksége van, akkor érdemes kipróbálni az indoor és az outdoor csapatépítőket is.

 

Ha ezt keresed, akkor itt találod a csapatépítő program ötleteket, amiket már sokszoros sikerrel megvalósítottunk:

 

 

A csapatépítés hivatalos meghatározása az alábbi tényezőket tartalmazza:

  • hatékony munkakapcsolatok létesítése,
  • célok összehangolása,
  • a csapaton belüli problémák megoldása,
  • a csapattagok szerepeinek tisztázása.

A szervezeteken belül a csapatépítés az egyik legszélesebb körben használt csoportfejlesztési tevékenység. Ennek az az oka, hogy a pénzügyi vagy szakmai szempontokra fókuszáló szervezeti tevékenységekkel szemben a csapatfejlesztés rendelkezik a legerősebb pozitív hatással. A titok a személyes kapcsolatok fejlesztésében rejlik, hiszen ahol emberek dolgoznak együtt, ott ez elkerülhetetlen.

Csapatépítés

Célok kitűzése a csapatépítés során

A célok azért fontosak, mert így tudjuk merre tartunk, és mit akarunk elérni. Célok nélkül csupán bolyongás és találgatás az egész életünk. Ezért lényegesek az egyéni vagyis személyes célok. A csapatcélok pedig azért elengedhetetlenek, hogy a csapat minden tagja tisztában legyen a haladási iránnyal.

Lényeges, hogy a csapat minden egyes tagja tisztában legyen azzal, hogy mi az ő munkájának az értelme a csapaton belül, és hogy ő személyesen hogyan járul hozzá a csapatcél eléréséhez.

A résztvevők aktívan részt vesznek a cselekvési tervek létrehozásában azért, hogy megértsék a siker, a bukás és a célok elérésének működési mechanizmusát. Ezek megértése után képesek lesznek a hétköznapokban is felismerni azokat a folyamatokat, melyek a bukás tényezői és melyek azok, melyek a siker felé viszik őket és a csapatot.

Csapaton belüli szerepek tisztázásának jelentősége

Emberek egy csoportja csak úgy tud hatékonyan együttműködni, ha mindenki tisztában van a saját és a másik szerepével és a csoportban betöltött pozíciójával. Az is lényeges, hogy meg is értsék ezeket a szerepeket, illetve azt, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással a csapaton belül.

Itt a cél az, hogy csökkenjenek a félreértések, kétértelműségek olyan feladatok megoldása által, melyek segítenek meghatározni az egyes személyek szerepeit. Fontos hangsúlyozni a tagok kölcsönös egymásra utaltságát, hiszen a sikerhez mindenkire egyformán szükség van. Lényeges az is, hogy mindenki tisztában legyen a saját szerepének az értékével és tudatában legyen annak, hogy a saját egyéni tevékenysége, feladatköre is nagyban hozzájárul ehhez a sikerhez. Ennek megértése hozzájárul ahhoz, hogy a teljes képet látva minden csapattag a saját szerepére tud koncentrálni.

A problémamegoldás fontossága

Problémák mindenhol vannak, főleg ott, ahol emberek egy csoportja célokat akar elérni és hatékonyságot akar növelni. A gond nem a problémával van, hanem azzal, ha nem vagyunk képesek vagy hajlandóak megoldani őket.

A csapatépítés során olyan feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek, melyek rávilágítanak a csapaton belüli fő problémákra és ezek megoldására. Az együttműködés fejlesztése során pedig elérjük, hogy a résztvevők hajlandóak legyenek a megoldás irányába haladni.

Csapatépítés

A csapatépítés lényege: a személyes kapcsolatok

Azok a csapatok, ahol kevesebb a személyes konfliktus, általában hatékonyabban működnek, hiszen a személyes ellentétek nem vonják el a figyelmet a lényegről. Ezért fontos a csapatmunka-készségek növelése, mint például a támogatás vagy a kommunikáció. Itt kulcsfontosságú a kölcsönös bizalom kialakítása, hogy végül a csapat tagjai képesek legyenek kialakítani egymással egy tiszta és nyílt kommunikációt.

Mire használható a csapatépítés?

  • Fejleszti a problémamegoldó készséget és az együttműködési kedvet a csapattagok között.
  • Segít felkészülni és gördülékenyebben véghez vinni a vállalaton belüli szervezeti változásokat.
  • A cég értékeinek tudatosítására, és hogy a munkatársak tisztában legyenek azzal, hogy mindannyian ezt az értéket képviselik.
  • A cég egységes képének kialakítására.

Hogyan működnek a csapatépítő tréningek?

A tréningek során a résztvevők mesterségesen létrehozott és kontrollált stresszhelyzetekben oldanak meg különböző gyakorlatokat, melyek különböző készségeket fejlesztenek. Ezeknek a feladatoknak a megoldásához elengedhetetlen, hogy a résztvevők időről-időre kilépjenek a saját komfortzónájukból. Ez sok nehézséget okoz, ugyanakkor a résztvevők egy úgynevezett biztonságos környezetben tapasztalhatják meg, hogy a komfortzóna elhagyása nem ördögtől való, hanem a siker egyik összetevője.

A feladatok elvégzése után a friss élmények felhasználásával, és a moderátorként tevékenykedő trénerek segítségével, a résztvevők feldolgozzák a tapasztalataikat és átültetik a hétköznapi munkahelyi tevékenységeik területére.

A csapatépítő tréningek végére növekszik a résztvevők együttműködési készsége és tolerancia szintje, valamint képessé válnak a komfortzónájuk tudatos megváltoztatására a cél érdekében. Mindezek a készségek elengedhetetlenek a céges sikerek eléréséhez is.

Csapatépítést keresel? Itt megtalálod a programjainkat:

Indoor csapatépítés

Nem engedi az időjárás, hogy kültérre tervezz programot? Biztosra akarsz menni, hogy a céges csapatépítést ne mossa le az eső? Akkor számotokra az indoor csapatépítés lesz a tökéletes választás!

Beltéri csapatépítő programok

Outdoor csapatépítés

Kiszabadulnátok végre a természetbe? Valami klassz kültéri programmal élénkítenéd munkatársaidat? Akkor az outdoor csapatépítés programjaink szenzációs választásnak bizonyulnak majd!

Kültéri csapatépítő programok

Online csapatépítés

Távolról dolgoznak a mnkatársaid? Nincs lehetőségetek találkozni? Erősítenétek a céges kultúrát, de otthonról dolgoztok? Akkor most felfedjük céged részére az ONLINE CSAPATÉPÍTÉS titkát:

ONLINE CSAPATÉPÍTŐ PROGRAMOK

Informálódj az alábbi témákban is!

AJÁNLATOT KÉREK

    A csillaggal(*)-gal ellátott mezők kitöltése kötelező.