fbpx

Ezzel a rajz teszt módszerrel készült ábrákból, rajzokból hasznos dolgokat fogsz tudni kiolvasni. A Grafológusok is használják, mivel a rajz gyereknél és felnőttnél egyaránt sok önismereti információt elárul. Most ITT, ebben a tudásanyagban lehetőséged van a munkatársaid személyiség jegyeinek felismerésére, akár a saját önelemzésedre. Tudd meg az igazat, kezdjünk neki!

Rögtön a sikereddel kezdem, ha ezt a feladatot elvégzed a munkatársaidon. Mert a sikered jutalma AZ INFORMÁCIÓ lesz. Mert az információ hatalom és érték!

De nézzük a folyamatot, hogy megértsd miről írok:

Ezt a klasszikus feladatot (FA-rajzolás) már legalább 20 évvel ezelőtt megismertem, akkoriban nagy szeretettel alkalmaztuk akár bemelegítésre, akár önismereti tréningen. Idén viszont többször is belefutottam olyan kérésbe, hogy „nem ismerem-e a fa-vagy-házikós-rajzolós” önismereti tesztet….

Így most a FA rajzolós önelemzőt mutatom be, amit igen könnyedén, és gyorsan fogsz tudni TE is levezetni. (Ezzel akár a csapatod tagjainak vakfoltjait, rejtett lelki üzeneteit megismerhetitek (megjegyzés: az ezt érintő Johari-ablakról most nem írok)).

Ez a feladat több forrásban is megtalálható, én leírom az általam ismert gyakorlati módot:

Íme, a FA teszt, ami pár perc alatt megvalósítható. Kezdjünk neki!

A FA-TESZT

Mi kell hozzá? Hogyan ismertessük a feladatot a csoport részére?

0. Javaslom, hogy ezt egy napi meeting elején játsszuk le, akár bónusz programként.

1. Készíts elő A4-es papírokat, és mindenkinek adj tollat.

2. Mond el a csapatodnak, hogy most egy önismereti játékot fogtok közösen megalkotni. Igen, megalkotni, jól írtam. Alkotni, mert a feladat: „mindenki most tegyen maga elé üres papírt, és rajzoljon egy FÁT.” – Több instrukcióra nincsen szükség.

3. Mindenkit bátorítsunk hozzá, és szögezzük le, hogy rossz rajz nem létezik. Itt most nem a tehetséget keressük, nem a képességekre figyelünk, hanem a lényünk üzeneteire figyelhetünk fel.

4. Említsük meg, hogy az önelemzés eredményét bárki titokban is tarthatja.

5. Rajzolás indul!

6. Miután mindenki végzett a FA lerajzolásával, a csoportnak elmondjuk, hogy most fel lesz olvasva az elemzés megoldása, ami alapján mindenki látni fogja a teszt eredményét. Ezt minden résztvevőnek saját magának kell hozzánézni, ellenőrizni a saját rajzához.

7. Ezután felolvassuk a csoportnak (ezt csak akkor szabad felolvasni, ha már mindenki elkészült a rajzzal!) a FA-Elemzés.pdf-t, innen letöltheted – ingyenes!

És most figyelj, elárulom a lényeget, az utóhatást, ha jól csináltad:

A teszt után többen is meg fognak keresni, hogy „nézd át a rajzát”, hogy „biztosan jól értelmezték-e a megoldást, a hozzá adott magyarázatot”. És itt indul el a TE sikered!

Kezded érteni, miről írtam az elején? Mert bizalmat adnak ezzel a munkatársak Neked, és jobban megismerheted őket!

Mai napi törvény:
Mások megismerése egy munkacsoport legfontosabb információja!
Ez az információ-érték lehet a személyek reális visszatükröződése.

Olvasd el további blog cikkeinket is!

AJÁNLATOT KÉREK

    A csillaggal(*)-gal ellátott mezők kitöltése kötelező.

    Kategória: Blog. A cikk linkje: link.