fbpx

Hogyan lesz kirobbanó a csapatszellem és az összetartás? Tőled!

Manapság igen ritka a céges kultúrákban, hogy jó közösség gyűlik össze és dolgozik együtt. Sokkal inkább jellemző a szedett-vedett társaság, aminek a teljesítménye erősen ingadozik, gyakoriak az összetűzések, mindez azért (is), mert nincs a cégnek megfelelő vezetője! Ilyenkor a cég munkatársait csak a céges szabályzat és az év végi prémium tartja egyben, nem a csapatszellem. Ha azt akarod, hogy a Te csapatod is átütő sikereket érjen el, és szívügyük legyen a cég, akkor légy szuper vezetőjük.

Ha a Te csapatodban a tetőponton van a motiváció és az összetartás, akkor ezt a cikket biztosan nem Neked szántuk. Szívből gratulálunk ez esetben, mert a kivételek táborát erősítitek.

A jó csapatszellem

A kiindulópont

Azt már az elején tisztázni kell, hogy nem a csapat keresi a vezért, hanem a vezér gyűjti maga mellé a csapatot adó tagokat. Egy jó vezér mellé örömmel gyűlnek a munkatársak, könnyű őket motiválni, és teljesítményükön is meglátszik: szeretnek a cégnél lenni, szeretnek dolgozni.

Ez azonban a legritkábban van így. Persze, minden csapatban előfordulhatnak nézeteltérések, de a jó csapatban ezeket pikk-pakk meg lehet oldani és a kollégák hajlandóak, sőt igényük is van rá, hogy ezt megtegyék.

Az esetek többségében sajnos a munkavállalókat a napi kellemetlenségek, konfliktusok és belső „háborúk” nyomasztják, ezáltal csökken a teherbírásuk, a munkakedvük, teljesítményük, míg végül csak azért mennek be dolgozni, mert érvényes munkaszerződésük van, a munkát pedig ímmel-ámmal végzik csak el.

De meddig működhet így? Meddig lehet tétlenül nézni? És minek a jele ez a viselkedés?

Addig, amíg a cégvezető fel nem ismeri: lépnie kell!

A csúcspont

Ahhoz, hogy jó vezető légy és köréd gyűljön a csapatod, 3 dolog kell:

  • Központi akarat: aki, ami köré gyűlhet a csapat
  • Központi cél: ami miatt együtt van a csapat, amit közösen akarnak elérni
  • Áldozat: kell tudni áldozatot hozni a csapatért, a közös célért, különben az egésznek semmi értelme.

Vállalati működésre lefordítva a fenti 3 pont a következőket jelenti:

A központi akarat az osztályvezetőé, a cégvezetőé, aki a közös terveket, taktikát eldönti. Ő a csapat feje, ő az aki a legtöbb felelősséget a vállán hordja, ő utána mennek a többiek.

A csapatnak ezen kívül szüksége van egy olyan vezéregyéniségre, aki segít az ötleteket, terveket megvalósítani, a feladatokat számonkérni, a „csoportvezető”. Hogy érzékletesebb legyen a csoportvezető szerepe: ha fociról lenne szó, akkor ő azt akit fel szoktak rúgni, vállalatoknál pedig ő az, akire mindenki más mutogat.)

A csapat többi tagja pedig a „végrehajtó”. Ők azok a tagok, akik a cél eléréséhez szükséges feladatokat elvégzik. Ide a könyvelőtől a titkárnőn át a diákmunkásig mindenki beletartozhat. A csapat tagjainak összehangolt munkája garantálja, hogy a célt el lehet érni. Mindenkinek megvan a maga feladata, mindenki tudja mikor és mit kell csinálnia, miért ki a felelős, mivel kihez lehet fordulni és még sorolhatnánk.

A közös cél pedig egyszerű: le kell győzni a konkurenseket. Ehhez viszont áldozatokat kell hozni, mindenkinek. Aki nem képes semmilyen áldozatot bevállalni, az sosem lesz jó csapattag.

A jó csapatszellem

Ha a fentiek megvannak, akkor beszélhetünk jó csapatszellemről. Egy jó csoport, csapat, cég így működik.

Mind cégvezetőként, mind alkalmazottként fontos megérteni, hogy a jó csapatnak mindig van egy vezetője. És nem a csapat választja, keresi a vezetőt, hanem a jó vezető vonzza maga köré az egyéneket, a csapatot. Ezáltal elmondhatjuk, hogy nem demokratikus rendszerről beszélünk.

A csapatban nincsenek demokratikus választások (esetleg arra nézve, hol legyen a karácsonyi vacsi), de fontos kérdésekben nincs. Meg lehet hallgatni az egyének véleményét, sőt meg is kell, de a döntéseket nem az egyének hozzák, nem kedv, vagy pillanatnyi hangulat kérdése, hanem komoly szakmai, vezetői döntés.

Példának: Demokratikus népszavazást Pilátus rendezett, s itt a nép Barabást választotta, s Jézust halálra ítélte. NAGY példa ez arra, hogy mi történik, ha sok tudatlan dönt.

Ha Te vagy a vezető, akkor:

  • Tudd, hogy ki vagy!
  • Tudd, hogy mit akarsz!
  • Hozz érte áldozatot!

Így lesz rangod!

Ha van rangod a csoporton belül, akkor kitűzheted a kívánt célokat, kijelölheted a feladatokat és elérheted, hogy mindenki egységesen azért a célért dolgozzon. Így lesz jó a csapatszellem!

 

Olvasd el további blog cikkeinket is!

AJÁNLATOT KÉREK

    A csillaggal(*)-gal ellátott mezők kitöltése kötelező.